Imunologia este specialitatea medicală dedicată bolilor sistemului imunitar. Acestea, în funcție de modificarea răspunsului imun, sunt grupate după cum urmează:

 

Boli autoimune

Bolile autoimune sunt afecțiuni cauzate de sistemul imunitar care nu mai recunoaște corect celulele propriului corp și le atacă. În fiecare zi limfocitele B, celule ale sistemului imunitar, produc anticorpii care apară organismul de microbi sau cancere. Atunci când aceste limfocite nu mai recunosc organismul gazdă încep să producă anticorpi împotriva lui. Cauzele ce determină acest comportament aberant nu sunt cunoscute dar există mai multe ipoteze: o infectie, factori genetici, stresul, oboseala, diverse substanțe chimice… Din experiență am observat că pacienții cu boli autoimune cred că au un sistem imunitar slab. Nu este deloc așa. Bolile autoimune nu sunt imunodeficiențe. Deocamdată apariția bolilor autoimune nu este bine înțeleasă și nu poate fi prevenită. Bolile autoimune se pot clasifica în sistemice și de organ.

Sistemice, caz în care sistemul imunitar poate ataca orice organ:
Conectivitele (colagenoze) în care sunt distruse fibrele de colagen ale țesutului conjuctiv. Rezultatul este afectarea diverselor organe. Exemple de conectivite : lupus eritematos sistemic (LES), sclerodermie sistemică, sindrom de Sjogren, miozita, poliartrita reumatoidă.
Vasculitele după cum le spune și numele sunt boli în care avem o inflamație a vaselor. Toate tipurile de vase, de la capilare până la arterele mari, pot fi afectate, în funcție de boală. Exemple de astfel de boli : poliangeita microscopică, granulomatoza cu poliangeită (numita și boala Wegener), boala Takayasu, boala Horton, etc.

De organ, când doar un organ este țintit, cum sunt tiroiditele autoimune, hepatitele autoimune, bolile buloase ale pielii, diabetul zaharat de tip 1, etc

Cum se pune diagnosticul ?
Ca în orice patologie simptomele și semnele clinice sunt foarte importante. Cum nu există criterii diagnostice decăt pentru boala Behçet (pentru restul bolilor fiind doar criterii de clasificare) este foarte dificil să se ajungă la un diagnostic, manifestările fiind foarte variate uneori subtile. Trebuie de asemenea să se țină cont că manifestări ale mai multor boli autoimune se pot întâlni la aceeași persoană. Așadar nu există un tablou «clasic» și este important să consultați un specialist care cunoaște aceste boli, un doctor imunolog.

De ajutor pentru a pune diagnosticul sunt anticorpii specifici. Important de precizat că în dozarea diverșilor anticorpi pot exista erori de laborator, dependente de metoda folosită – unele metode sunt mai sensibile și mai puțin specifice sau invers. De asemenea un diagnostic nu se pune doar pe baza prezenței anticorpilor specifici, în absența unui tablou clinic compatibil. În funcție de patologia suspectă se fac și alte investigații: examene imagistice (radiografii osoase, tomografii, RMN), biopsii.

Ce tratamente se pot utiliza ?
Trebuie știut că bolile autoimune sunt boli cronice. Există tratamente care se utilizează în puseele de boală și tratamente de fond care se iau pe perioade îndelungate și țin boala în remisiune. O recidivă a bolii nu apare brusc ci progresiv, de aceea controalele medicale regulate sunt necesare cu scopul de a preveni aceste pusee. Pe de altă parte cu un tratament adecvat și o supraveghere medicală continuă aceste boli sunt ținute sub control.
În funcție de boală există tratamente simptomatice (antiinflamatoarii, lacrimi artificiale, etc), tratamente substitutive (insulină) sau tratamente specifice cum sunt imunosupresoarele. De precizat că multe din medicamentele imunosupresoare utilizate în bolile autoimune se utilizează și în tratamentul cancerelor. Este unul din aspectele care sperie pacientul, însă dozele utilizate pentru bolile autoimune sunt mult mai mici. Asta nu exclude însă importanța unei supravegheri atente a bolnavului ce urmează astfel de tratamente.

 

Boli auto-inflamatorii

Bolile auto-inflamatorii sunt afecțiuni în care nu avem anticorpi specifici dar care se manifestă printr-o inflamație în tot corpul. Această inflamație se datorează atacării diverselor organe direct de către celule sistemului imunitar. Exemple de astfel de boli: boala Still, boala Behçet, febra mediteraneeană familială, etc.

 

Imunodeficiențe

Imunodeficiențele sunt boli în care sistemul imunitar este incapabil să asigure apăarea normală a organismului fie pentru că globulele albe și anticorpii sunt în număr prea mic, fie pentru că există disfuncționalităti ale acestora. Cauzele pot fi: medicamentoase (imunosupresoare, corticoizi), congenitale, malnutiția, infecțioase.

 

Alergii

Alergiile sunt tot afecțiuni ale sistemului imunitar în care acesta reacționează exagerat împotriva unor factori de mediu anodini.