Alergologia este acea ramură a medicinei ce se ocupă de studiul și tratamentul … alergiei.

 

Alergia este o manifestare exacerbată a sistemului imunitar la «ceva» străin organismului. Ce este acest «ceva»? Orice substanță din natură poate deveni un alergen: poate fii polenul copacilor, fanerele animalelor, acarienii din praful de casa, alimente, medicamente, substante chimice. Spunem despre alergie că este o reacție exagerată pentru că, în mod normal, organismul tolerează aceste substanțe. După expunere repetată (sensibilizare) se formează starea de respingere si organismul reacționează prin producerea de anticorpi care vor ataca substanța respectivă, deci apare alergia (hipersensibilitate). Nu trebuie confundată alergia cu intoleranța sau intoxicația. Doctorul alergolog este în măsură să stabilească dacă o recție este de natură alergică sau nu și care este calea de urmat.

Exista 2 tipuri de reacții alergice :
Reacția imediată care apare de la câteva secunde până la 2 ore după expunerea la alergen.
Această reacție este determinată de anticorpi specifici, imunoglobuline E (IgE), produși de celule ale sistemului imunitar – limfocitele B, indreptati impotriva alergenului.
Când alergenul se găsește în aer, polenul de exemplu, el va fii inhalat și va ajunge la nivelul celulelor din căile respiratorii pe care sunt deja fixate IgE. Când alergenul se va lega de IgE fixate pe celule (mastocite), acestea vor degranula și apar simptomele de rino-conjunctivită si astm alergic. Dacă alergenul ajunge în sânge, cum ar fi un medicament sau veninul de albină, se poate produce o reacție mult mai severă care poate pune in pericol viața – anafilaxie : urticarie, angioedem (umflarea feței), umflarea căilor respiratorii, pierderea cunoștinței, până la deces.
Reactia intârziată apare la câteva ore de la expunere până la cateva zile (rar chiar până la 7 zile) și se manifestă pe piele. În producerea acestor reacții sunt implicate alte celule ale sistemului imunitar (limfocitele T).
Eczema sau dermatita atopică este un tip de reacție intârziată.
Contactul direct cu pielea determină o alergie de contact (nickel, produse cosmetice, detergenți).
O reacție întârziată poate apare după expunerea la medicamente (toxidermie). Poate fii vorba de o erupție cutanată fără semne de gravitate sau de o reacție sevară cu atacarea mucoaselor și a organelor (DRESS, sindrom Steven-Johnson, sindrom Lyell).

Cum se pune diagnosticul ?
Se fac teste cutanate prick tests (PT), testele intradermice (IDR), testele epicutanate (patch tests). Analize de sânge pot fi de asemenea necesare (IgE specifice, test de transformare limfocitara (TTL), test de activare a bazofilelor (BAT)).

Ce tratamente se pot utiliza :
Evitarea alergenului, dacă este posibil, este prima măsură recomandată.
Apoi există tratamentul simptomatic. În cazul rino-conjnctivitei și astmului alergic : antihistaminice orale, colir oftalmologic antihistaminic, corticoid nasal, corticoid inhalator. Aceste tratamente, cum le spune și numele, «simptomatice», nu vor vindeca alergia. Singurul tratament care va ameliora până la dispariție simptomele alergice – rino-conjunctivita si astmul alergic – este desensibilizarea (imunoterapia).
În cazul reacțiilor imediate severe, se recomandă pacientului să aibă tot timpul cu el auto-injectorul cu adrenalină. Utilizarea adrenalinei în timp util poate salva viața.

Pentru reacțiile întârziate cremele pe bază de corticoizi sunt eficiente. În caz de reacție severă se impune spitalizarea pacientului sub supraveghere strictă.